Santa Cruz: Η μακροβιότερη skate / street wear εταιρεία, που χωρίς αυτή, το skateboarding δεν θα ήταν όπως το ξέρουμε σήμερα!

 Η Santa Cruz, ιδρύθηκε στις αρχές του 1970, στη Santa Cruz της California, από τρεις φίλους, τους: Richard Novak, Doug Haut και Jay Shuirman. Και οι τρεις μαζί λοιπόν, διαχειρίζονταν μία επιχείρηση προμήθευσης υλικών σε κατασκευαστές σανίδων surf. Η εταιρεία αρχικά ονομαζόταν NHS Inc, (Novak, Haut, Shuirman) και μετά από ποικίλες δυσάρεστες εμπειρίες με αφερέγγυους πελάτες, δέχτηκε ένα τηλεφώνημα από το McCully΄s Bike Shop στην Χαβάη, το οποίο άλλαξε για πάντα την κατεύθυνση και την ιστορία της. Το κατάστημα ζήτησε από την NHS Inc να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μία παρτίδα από 500 skateboards, τα οποία θα μετέφερε στην έδρα του και θα πουλούσε στην Χαβάη. Όπως ήταν φυσικό, η εταιρεία δέχτηκε την παραγγελία, και κάπως έτσι, το 1973 ιδρύθηκε επίσημα η Santa Cruz Skateboards!

 

 

 Η αρχή έγινε με την δημιουργία σανίδων για όλες τις ανάγκες, των πρώτων mini cruisers κι ο,τιδήποτε βρισκόταν στο φάσμα του boarding εξοπλισμού. Πέρα όμως από το hardware κομμάτι, το νεοσύστατο τότε brand, προσέγγισε και την fashion πλευρά του skateboarding, σχεδιάζοντας t-shirts, φούτερ κι αξεσουάρ, δίνοντας για πρώτη φορά στην skate κοινότητα μία ολοκληρωμένη lifestyle πρόταση.

 

 

Τα προϊόντα της Santa Cruz, έκαναν την παρθενική τους εμφάνιση στην αμερικάνικη skate σκηνή σχεδόν ταυτόχρονα με τα πρώτα boarding parks, τους πρώτους άτυπους διαγωνισμούς σε άδειες πισίνες καθώς και κάποια πρωτόλεια skating tricks.

Η ταύτιση λοιπόν της εταιρείας με το skating – urban culture ήταν νομοτελειακή, κι οδήγησε στην οργάνωση επίσημων skating διαγωνισμών καθώς και στην ιδέα των boarding αθλητών με σπόνσορες και χορηγούς, περίπου στα τέλη της δεκαετίας του 70.

 Παρά την ταχύτατη ανάπτυξη της Santa Cruz καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας, οι αρχές του 1980 αποτέλεσαν ένα μελανό σημείο για την ιστορία της, καθώς στιγματίστηκαν από τον θάνατο ενός εκ των τριών ιδρυτών της, του Jay Shuirman, ο οποίος έχασε την μάχη με την λευχαιμία.

Το τραγικό αυτό γεγονός, σε συνδυασμό με την γενικότερη ύφεση στην οποία υπέπεσε ολόκληρος ο κλάδος του skateboarding στην California – τα περιοδικά του είδους αποσύρονταν το ένα μετά το άλλο, τα skating πάρκα έβαζαν λουκέτο και τα brands χρεοκοπούσαν διαδοχικά – οδήγησε τους Novak και Haut να επαναπροσδιορίσουν την ταυτότητα του brand τους και να αναγεννηθούν από τις στάχτες τους.

Για να το καταφέρουν αυτό, προσέλαβαν τον Jim Phillips, έναν ανεξάρτητο καλλιτέχνη ο οποίος καθιέρωσε το σχεδιαστικό DNA του brand. Ο Phillips είναι ο υπεύθυνος για την δημιουργία του θρυλικού “Screaming Hand” logo, για το λανσάρισμα της “ Rob Roskopp” σειράς σανίδων, όπως και για την συνολική διαμόρφωση της αισθητικής της Santa Cruz.

 

 

 Και κάπως έτσι, το 1985 έρχεται η εκτόξευση της στην κορυφή, ξεπερνώντας σε πωλήσεις όλα τα εφάμιλλα εμπορικά σήματα, και καταφέρνοντας να παραμείνει εκεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της δεύτερης κρίσης που πέρασε ο χώρος του skateboarding στις αρχές του 1990.

Το αξιοθαύμαστο είναι πως μέσα σε αυτή τη δεκαετία η Santa Cruz ήταν το πρώτο brand που επένδυσε στη δημιουργία event όπως το X-Games, όπως και ποικίλων άλλων διαγωνισμών με πασίγνωστους χορηγούς, τα οποία βιντεοσκοπούσαν με σκοπό τόσο την διάδοση της skate κουλτούρας, όσο και του ίδιου του αθλήματος σε όλο τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, λειτούργησε κι ως εξαιρετική διαφήμιση για τα προϊόντα της ίδιας της εταιρείας!

 Σήμερα, η Santa Cruz αποτελεί έναν κολοσσό στον χώρο του skate / street wear, με πολλά καταστήματα αλλά κι επίσημους αντιπροσώπους σε όλη την υφήλιο, καθώς συνεχίζει να προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό θρυλικών, old-school γραφικών και σχεδίων με τις πιο ενημερωμένες και πρωτότυπες τεχνολογίες! Δεν είναι τυχαίο βέβαια πως έχει πραγματοποιήσει exclusive collaborations τόσο με την Vans, το 2013, όσο και με την Nickelodeon, το 2019. Αυτό όμως που την ξεχωρίζει και την καθιστά μοναδική, είναι το γεγονός πως μέχρι και σήμερα δρα με γνώμονα την αγάπη για το άθλημα και το skate community, μένοντας πιστή όχι μόνο στις αξίες και τα πιστεύω της αλλά ακόμα και σε σχέδια ή κατασκευαστικές τεχνικές του παρελθόντος!

 

wearhouse team