Η τεχνολογία Gore-Tex κατακτά τον κόσμο του streetwear

Η τεχνολογία Gore-Tex είναι σε όλους μας γνωστή. Το Gore-Tex είναι μια αδιάβροχη υφασμάτινη μεμβράνη που επιτρέπει την διαπνοή. Ως εμπορικό σήμα είναι καταχωρημένο από την εταιρεία W. L. Gore and Associates. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1969. Ουσιαστικά πρόκειται για μεμβράνη η οποία έχει την ικανότητα να απωθεί το νερό, στην υγρή του μορφή, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει την διέλευση των υδρατμών. Ως εξαιρετικά ελαφρύ και αδιάβροχο υλικό χρησιμοποιείται σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Το υλικό πλέξης είναι το πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE), το οποίο είναι πιο γνωστό στο γενικό εμπορικό ως Teflon, που έχει υποστεί μια κατεργασία εφελκυσμού (ePTFE).

 

 

Η ανακάλυψη του ePTFE

 

 

 

Το Gore-Tex ανακαλύφθηκε από τον Wilbert L. Gore και τον γιο του, Robert W. Gore. Το 1969, ο Bob Gore δουλεύοντας με ράβδους πολυτετραφθοροαιθυλένιο (PTFE) προσπαθώντας να δημιουργήσει διογκωμένο πολυτετραφθοροαιθυλένιο (ePTFE), παρατήρησε ότι υπό τις σωστές συνθήκες μπορούσε να «τεντώσει» αυτό το υλικό και δίνοντάς του παράλληλα μια εκπληκτική ιδιότητα. Το στερεό PTFE τεντψμένο κατά περίπου 800%, σχηματίζει μια μικροπορώδη δομή που είναι περίπου 70% κενό. Πρόκειται για αλλαγή στην δομή του όπου παρατηρώντας το σε ηλεκτρονικό μικροσκόπιο βλέπουμε ασυνέχειες καθ’ όλη την επιφάνεια με μικρούς πόρους.

 

gore-tex-technology-electron-microscope-2-wearhouse-blog-post

 

 

 

Εφαρμογές της τεχνολογίας Gore-Tex

 

 

Η τεχνολογία Gore-Tex έγινε γνωστή με τις εφαρμογές της στα ενδύματα και τα υποδήματα στο κόσμο των αθλημάτων. Οι αθλητικές δραστηριότητες είναι ιδιαίτερα απαιτητικές με την ευλυγισία, την διαπνοή και την αδιαβροχοποίηση να είναι οι τρεις απαραίτητες προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται ώστε να χρησιμοποιηθεί ένα υλικό για την κατασκευή ρούχων και γενικά εξοπλισμού για την προπόνηση.
Η τεχνολογία Gore-Tex κατάφερε αυτό ακριβώς. Επιπρόσθετα τα υλικά τεχνολογία Gore-Tex έχουν ελάχιστο βάρος που σε συνδυασμό με τα παραπάνω προκύπτει ο ιδανικός συνδυασμός.

 

 

gore-tex-technology-active-layer-wearhouse-blog-post

 

 

 

Στο κόσμο του streetwear και της μόδας

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια γίνεται μια έντονη προσπάθεια από τους οίκους κατασκευής ενδυμάτων και υποδημάτων να ενσωματώσουν πλέον τεχνολογικά ευρήματα σε fashion προϊόντα. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι ήταν σχεδόν αναμενόμενο αφού υπάρχουν αρκετές εταιρείες στο χώρο αυτό που παράγουν αθλητικά προϊόντα που στην πορεία μεταλλάσσονται σε fashion κομμάτια ιδιαίτερα αγαπητά από τον κόσμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι εταιρείες, adidas [Δείτε την συλλογή μας] η Diadora [Δείτε τα προϊόντα εδώ] που ενώ αρχικά σχεδίασαν κάποιους κωδικούς για αθλητική δραστηριότητα, όπως το Campus και το Stan Smith στην περίπτωση της πρώτης [Δείτε περισσότερα εδώ και εδώ], στην συνέχεια έγιναν fashion icons. Στον κόσμο των sneakers όπου οι επιλογές είναι πολλές και υπάρχει πληθώρα από προϊόντα που κατασκευάζονται είτε με ιδιαίτερες πλέξεις είτε με επεξεργασμένα δέρματα δίνοντάς τους στιλιστικές υφές είτε με υφάσματα που εναρμονίζονται με τις τάσεις τις μόδας, προκύπτει ένα μείζον ζήτημα: «Μπορώ να το φορέσω και μια ημέρα που έχει ψιλόβροχο;;»

 

 

nmd-gore-tex-streetwear-2-adidas-waterproof-wearhouse-blog-post

 

 

Στην ερώτηση αυτή έρχονται να απαντήσουν οι εταιρείες που συνδυάσουν κάθε τεχνολογικό επίτευγμα με σκοπό την διάθεση προς το κοινό, ολοκληρωμένων προϊόντων. Και το καταφέρνουν πάρα πολύ καλά. Ιδιαίτερα και όμορφα παπούτσια με έμφαση στον streetwear χαρακτήρα τους ενσωματώνουν τεχνολογίες που αφενός δεν επηρεάζουν το αισθητικό κομμάτι και αφετέρου προσφέρουν αδιαβροχοποίηση, διαπνοή ελάχιστο προστιθέμενο βάρος και πρόσθετη αντοχή σε πολλές περιπτώσεις.
Πρώτη η adidas πριν λίγο καιρό αποφάσισε να αφήσει στην άκρη τεχνολογίες υδατοπροστασίας και αδιαβροχοποίησης των προϊόντων της και να ενσωματώσει στα πιο διάσημα μοντέλα της την τεχνολογία Gore-Tex.
Όπως ήταν επόμενο ακολούθησε η Reebok και η converse.

 

 

 

adidas-originals-nmd-cs1-gore-tex-3-wearhouse-blog-post

 

 

gore-tex-reebok-wearhouse-blog-post-classic-leather

 

 

gore-tex-converse-wearhouse-blog-post-1

 

 

Βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή και δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα ακόμα όπως επίσης δεν ξέρουμε τι θα γίνει με την διάθεση τέτοιων κωδικών στον Ελλαδικό χώρο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πρόκειται για έναν πρωτοποριακό συνδυασμό και όλοι μας θα τον λατρέψουμε.