Η “σκακιέρα” της Vans

 

Η εμφάνιση της Vans και η πορεία της

 

 

To 1966, oι αδελφοί Paul Van Doren και Jim Van Doren μαζί με τους εταίρους Gordon Lee και Serge Delia ανοίγουν το πρώτο κατάστημα στο Broadway στο Anaheim της Καλιφόρνια στις 16 Μαρτίου. Η εταιρία Van Doren Rubber Company είναι μοναδική στο ότι κατασκευάζει παπούτσια στις εγκαταστάσεις τους και τις πουλάει άμεσα στο κοινό. Το χαρακτηριστικό αυτής της εταιρείας είναι ότι τα παπούτσια που παραγγέλνουν οι πελάτες κατασκευάζονται στις εγκαταστάσεις της και πωλούνται άμεσα από το κατάστημα. Από την πρώτη ημέρα λειτουργίας είχε παραγγελία για 12 ζευγάρια τα οποία ετοιμάστηκαν μέχρι το απόγευμα.

 

 

vans off the wall wearhouse.gr blog post history

 

 

 

Vans #36 ή αλλιώς Old Skool και Vans #98

 

 

Το 1977, το Vans # 36, που πλέον το γνωρίζουμε ως Old Skool, κάνει το ντεμπούτο του στο διάσημο Vans Sidestripe. Το Old Skool είναι το πρώτο παπούτσι για skate της Vans που ενσωματώνει δερμάτινα πλαίσια για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα. Αυτό ξεκίνησε ως ένα τυχαίο doodle από τον Paul Van Doren, και αρχικά αναφερόταν ως "τζαζ λωρίδα" και έχει γίνει το αδιαμφισβήτητο σήμα κατατεθέν της μάρκας Vans.

 

Την ίδια χρονιά παρουσιάζεται και το Vans # 98. Το μοντέλο αποκτά γρήγορα κοινό και γίνεται ιδιαίτερα δημοφιλές στους skateboarders και των BMX αναβατών. Το Vans Classic Slip-On γίνεται μάδα και αναντικατάστατο fashion icon για πολλές γενιές.

 

Τα διαχρονικά στοιχεία όλων των παπουτσιών της vans είναι η ενιαία σόλα στο κάτω μέρος από επεξεργασμένο καουστούκ που καθιστά το sneaker ιδιαίτερα ανθεκτικό και προστατευτικό για το πόδι, και το δεύτερο και πιο σημαντικό είναι το προσαρμόσιμο επάνω μέρος. Πάνω σε αυτό έχουν βασιστεί  όλες οι παραλλαγές και τα σχέδια που έχουμε δει στα μοντέλα της Vans.

 

 

vans-shoes-collection-wearhouse.gr-by-bakagiannis

 

 

 

Η σκακιέρα στα πιο Classic και Old Skool sneakers

 

 

Αυτή η παραλλαγή που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια και δίκαια νομίζω, κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των Streetwear followers είναι το μοτίβο της «σκακίερας». Η σκακιέρα συναντάτε τόσο στο μοντέλο old Skool όσο και στο classic slip-on.Αυτή η παραλλαγή που ξεχωρίζει τα τελευταία χρόνια και δίκαια νομίζω, κατέχει την πρώτη θέση στην προτίμηση των Streetwear followers είναι το μοτίβο της «σκακίερας». Η σκακιέρα συναντάτε τόσο στο μοντέλο old Skool όσο και στο classic slip-on.

 

 

VEYEBWW-sneakers-vans-men-women-skakiera-scacchi

 

 

Όλα ξεκίνησαν όταν στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Steve Van Doren, γιος του ιδρυτή της Vans Paul Van Doren, παρατήρησε ότι οι έφηβοι skaters χρωματίζοντας την ελαστική μεσαία σόλα του παπουτσιού τους με μαύρο στυλό για να δημιουργήσουν ένα μοτίβο που έμοιαζε με σκακιέρα. Ο Steve ανέπτυξε περαιτέρω αυτή την ιδέα, μετακινώντας το μοτίβο στο πάνω καμβά για να δημιουργήσει το αδιαμφισβήτητο look της ασπρόμαυρης Σκακιέρας.

 

 

checkerboard-shoes-design-1970s-vans-classic-slip-on-blog-post-1100px

 

 

Το 1982, η universal ζήτησε από την Vans να στείλει κάποιες επιλογές παπουτσιών για την ταινία που ετοιμαζόταν εκείνη την περίοδο για τον αξιαγάπητο χαρακτήρα του Sean Penn, τον Spiccoli.
Η Vans δεν σχεδίαζε να προωθήσει ειδικά το slip-on από την ταινία, αλλά ο Sean Penn πήρε το στυλ για τον χαρακτήρα του. Οι παραγγελίες για το παπούτσι αυξήθηκαν μόλις το κοινό είδε το trailer της ταινίας και  εκτοξεύτηκαν αργότερα με την παρουσίαση στο εξώφυλλο του soundtrack της ταινίας.

 

 

 

Η σκακιέρα ως σύμβολο της φυλετικής ενότητας

 

 

Όμως το μοτίβο σκακιέρα δεν είναι μόνο ένα σχέδιο πάνω στα παπούτσια Vans. Χαρακτηρίζει πολλά πράγματα και αξίες για πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους. Το πιο σημαντικό μήνυμα που αντιπροσώπευε το μοτίβο ήταν η φυλετική ενότητα. Συμβόλιζε το σπάσιμο των φυλετικών φραγμών αφού την ίδια εποχή με την προώθηση του παπουτσιού, η ατμόσφαιρα γύρω από το θέμα των φυλετικών διακρίσεων ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη. 

 

Με το πέρασμα των χρόνων η Vans δεν κατάφερε απλά να φτιάξει ένα επιτυχημένο sneaker παπούτσι αλλά να δημιουργήσει ένα fashion icon με βαθύτερο νόημα που διαγράφεται πάνω στο παπούτσι.

 

 

sneaker-classic-slip-on-vans

 

 

Πρόσφατα επηρεασμένη η εταιρεία από τα ακούσματα της εποχής, όπως πολύ καλά ξέρει να ανταποκρίνεται, παρουσίασε ακόμα περισσότερους χρωματικούς συνδυασμούς στο κλασσικό μοτίβο της σκακιέρας αλλά και μια ακόμα παραλλαγή. Αναμένουμε να δούμε το καινούργιο σχέδιο.