3 + 3 τρόποι για να καθαρίσετε τα παπούτσια σας

Η χαρά όταν αγοράζεις ένα καινούργιο ζευγάρι παπούτσια δεν περιγράφεται. Το συνδυάζεις με τα αγαπημένα σου ρούχα και το φοράς με την κάθε ευκαιρία που θα σου δοθεί. Οι επαναλαμβανόμενες χρήσεις του παπουτσιού θα προκαλέσουν αναπόφευκτα την φθορά τους. Οι εξορμήσεις σε βρεγμένο οδόστρωμα ή η επιστροφή στο σπίτι μετά από βόλτα με ξαφνική βροχή θα προκαλέσουν σίγουρα στο αγαπημένο σας ζευγάρι ανεπιθύμητους λεκέδες. Το ερώτημα λοιπόν που γεννάται είναι: «Πως μπορώ να καθαρίσω τα παπούτσια μου και να δείχνουν σαν καινούργια;»

 

Σε αυτό το άρθρο συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τις τεχνικές και τα μικρά κόλπα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να διατηρήσετε τα παπούτσια σας σαν καινούργια. 

 

 

 

 

Η σωστή συντήρηση και η προστασία των παπουτσιών ξεκινά με την αγορά

 

 

 

 

Το αρχαίο ρητό του Ιπποκράτη «ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙΝ» εφαρμόζεται και στα παπούτσια μας. Έτσι η προστασία και η σωστή συντήρηση των παπουτσιών αρχίζει με την αγορά τους από το κατάστημα. Η τεχνική ομάδα του wearhouse.gr προτείνει τον εμποτισμό των παπουτσιών, με το κατάλληλο υλικό αμέσως μετά την αγορά και πριν αυτά χρησιμοποιηθούν. Φροντίστε τα υποδήματα να είναι στεγνά και καθαρά. Το υλικό, συνήθως σε υγρή μορφή απλώνεται ομοιόμορφα πάνω στο υλικό κατασκευής του παπουτσιού και το τελευταίο χρησιμοποιείται εφόσον έχει στεγνώσει πλήρως. Τέτοια υλικά είναι συνήθως spray αδιαβροχοποίησης παπουτσιών και μια πολύ καλή εταιρεία είναι η JASON MARKK και μπορείτε να βρείτε τα προϊόντα της όπως και οδηγίες εφαρμογής εδώ.

 

 

kauariste-ta-papoutsia-sas-kauarismos-papoutsion-wearhouse-blog-post-1-1100x619px

 

 

 

 

Διατήρησε τα παπούτσια σου σαν καινούργια

 

 

 

Τα παπούτσια αποτελούνται από δύο βασικά κομμάτια: Το κυρίως σώμα ή πάνω μέρος και την σόλα. Όπως είναι αντιληπτό οι διαδικασίες καθαρισμού και συντήρησης είναι διαφορετικές για αυτά τα δύο μέρη. Γενικά η σόλα είναι το πιο ανθεκτικό μέρος του παπουτσιού. Το επάνω μέρος είναι πιο ευάλωτο και απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή τόσο στην συντήρηση όσο και στον καθαρισμό.

 

 

kauarismos-papoustsion-sneakers-dermatina-solas-wearhouse-blog-post

 

 

Παρακάτω θα δούμε πως μπορούμε να καθαρίσουμε την σόλα και το επάνω μέρος των παπουτσιών με απλά βήματα και γρήγορες τεχνικές.

 

 

 

 

Τεχνικές και τρόποι για τον καθαρισμό της σόλας του παπουτσιού

 

 

 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα παπούτσια που έχουν λευκές σόλες. Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί με τα παπούτσια σας εφαρμόζοντας τους παρακάτω τρόπους διότι ανάλογα με το υλικό που είναι κατασκευασμένο το παπούτσι μπορεί να υποστεί φθορά. Σε κάθε περίπτωση κατά την αγορά των παπουτσιών παρέχονται, από τον κατασκευαστή, οδηγίες καθαρισμού και πλυσίματος.

 

Ας δούμε πιο αναλυτικά όμως 3 τρόπους που μπορούν να κάνουν τις λευκές σόλες των παπουτσιών σας να φαίνονται καινούργιες.

 

  • 1ος Τρόπος

    Χρησιμοποιείστε μαγειρική σόδα, οξυζενέ και νερό. Αρχικά αναμείξτε τα υλικά σε ίσες ποσότητες και αφού παρασκευάσετε το μίγμα αφαιρέστε τα κορδόνια, αν υπάρχουν, και απλώστε το ομοιόμορφα με ένα βουρτσάκι με φυσική τρίχα, δείτε τα χαρακτηριστικά του, ή ένα πανάκι με μικροϊνες. Στο μίγμα που θα περισσέψει μπορείτε να βάλετε τα κορδόνια σας εάν είναι λευκά. Αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το μίγμα σε έγχρωμες σόλες και κορδόνια γιατί υπάρχει περίπτωση να ξεθωριάσουν. Στην συνέχεια αφήστε τα όλα μαζί στον ήλιο αλλά όχι σε απευθείας έκθεση, να στεγνώσουν. Ακολουθεί πλύσιμο με άφθονο κρύο νερό. Αφού στεγνώσουν εμποτίστε τα με υλικό προστασίας και χρησιμοποιήστε τα.

     
  • 2ος Τρόπος

    Ο δεύτερος τρόπος είναι πιο «σκληρός» για τις σόλες των παπουτσιών και συνίσταται σε περιπτώσεις όπου είναι πολύ λερωμένες. Χρησιμοποιήστε οδοντόκρεμα. Απλώστε την οδοντόκρεμα κατά μήκος της σόλας και με ένα βουρτσάκι αρχίστε να τρίβετε προσεκτικά. Η οδοντόκρεμα λόγω των ιόντων φθορίου που περιέχει, επιδρά πάνω στην βρωμιά και την απομακρύνει αποτελεσματικά. Ακολουθεί πλύσιμο στο πλυντήριο ή στο χέρι, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του κατασκευαστή.

     
  • 3ος Τρόπος

    Ο τρίτος τρόπος είναι «καθαρή χημεία». Πρόκειται για την κλασσική βενζίνη καθαρισμού υποδημάτων με την οποία μπορείτε να τρίψετε όχι μόνο τις σόλες των παπουτσιών σας αλλά και το πάνω μέρος. Προσοχή πρέπει να δώσετε στις περιπτώσεις όπου το πάνω μέρος είναι κατασκευασμένο από συνθετικά υλικά, υλικά που έχουν λούστρο ή τυπωμένα logo. Σε αυτές τις περιπτώσεις μην χρησιμοποιείται την βενζίνη διότι θα «διαλύσει» το παπούτσι σας. Στην σόλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με μεγαλύτερη ασφάλεια.

 

 

Στην συνέχεια θα δούμε τις τεχνικές καθαρισμού του επάνω μέρους των παπουτσιών. Εδώ ανάλογα με τι υλικό έχει κατασκευαστεί το κάθε παπούτσι θα ακολουθήσουμε και διαφορετικό τρόπο.

 

 

 

Καθαρίστε τα αθλητικά σας παπούτσια με απλά βήματα

 

 

 

Τα αθλητικά μας παπούτσια τα φοράμε παντού. Καθημερινά για τις εξωτερικές δουλειές, σε βόλτες που κάνουμε, σε επισκέψεις σε σπίτια φίλων ή ακόμα και στην δουλειά. Φυσικά τα αθλητικά είναι τα κατάλληλα παπούτσια για τις αθλητικές δραστηριότητες και τις εξορμήσεις στο χώμα. Το χώμα λερώνει πολύ εύκολα τα παπούτσια και δύσκολα καθαρίζονται. Η πιο σωστή λύση είναι πριν μπείτε στο χώμα να προστατέψετε τα παπούτσια σας με ένα ειδικό spray. Αυτό αφήνει ένα λεπτό, αόρατο στρώμα ενός υλικού που απωθεί την βρωμιά και την σκόνη.

 

 

cleaning-sneakers-kauarismos-papoytsion-wearhouse-blog

 

 

Τι γίνεται σε περίπτωση που τα παπούτσια λερωθούν; Εδώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα και λίγο νερό, να απλώσετε και να τρίψετε το μίγμα πάνω στις βρωμιές και αφού το αφήσετε λίγα λεπτά να ξεβγάλετε. Σκουπίστε με ένα πανάκι στην συνέχεια και τα παπούτσια σας θα είναι σαν καινούργια.

 

 

 

 

Καθαρίστε τα suede παπούτσια σας

 

 

 

Το suede είναι ένας τύπος δέρματος που στην επιφάνειά του φέρει μαλακές και ελαστικές ίνες που αναφέρονται γενικά ως «σουέτ». Τα suede υλικά είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα στα παπούτσια. Πολλές συλλογές sneakers έχουν ως κύριο υλικό το suede δέρμα. Σίγουρα όλοι μας έχουμε suede παπούτσια. Ο καθαρισμός αυτών γίνεται πάντα με την χρήση ελαστικής βούρτσας ή βούρτσα από μαλακές τρίχες. Οι βούρτσες αυτές καταφέρνουν να απομακρύνουν την βρωμιά και την σκόνη.

 

 

kauariste-ta-papoutsia-sas-kauarismos-papoutsion-wearhouse-blog-post-gazelle-suede-1100x619px

 


Στα παπούτσια αυτά είναι πολύ σημαντικός ο σωστός εμποτισμός πριν την χρήση και μετά από κάθε καθάρισμα. Χρησιμοποιήστε ειδικό spray για την προστασία του suede δέρματος. Το υλικό αυτό θα προστατέψει επιπλέον το παπούτσι και κατ΄ επέκταση το πόδι σας, από την υγρασία.

 

 

 

 

Πως να καθαρίσετε τα υφασμάτινα παπούτσια σας

 

 

 

Τα υφασμάτινα παπούτσια φοριούνται κυρίως την άνοιξη και το καλοκαίρι χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν φοριούνται και το χειμώνα σε κάποιες περιπτώσεις. Υπάρχουν πάρα πολλά υφάσματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή παπουτσιών. Αρχικά τέτοια παπούτσια προορίζονταν για μέσα στο σπίτι αλλά τώρα βλέπουμε Sneakers και καλοκαιρινά να φέρουν ύφασμα στο επάνω μέρος τους.

 

 

vans-checkerboard-classic-slip-on-cleaning

 

 

Ο καθαρισμός τους είναι πολύ εύκολος και απλός. Θα χρειαστείτε ένα βουρτσάκι από μαλακές ίνες ή τρίχες και ένα υγρό καθαρισμού παπουτσιών. Το υγρό παράγει έναν ειδικά μελετημένο αφρό που εισχωρεί βαθιά στους λεκέδες και τους απομακρύνει. Η εφαρμογή του υγρού γίνεται με το βουρτσάκι και με προσεκτικό τρίψιμο το υφασμάτινο παπούτσι θα καθαρίσει. Τα υφασμάτινα παπούτσια δεν πλένονται στο πλυντήριο. Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υλικό εμποτισμού πριν την χρήση τους και μετά από κάθε καθαρισμό.

 

 

vans-cleaning-process-jason-markk-products-1100x619px

 

 

vans-before-after-cleaning-final-635x635

 

 

Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τις οδηγίες του κατασκευαστή ή ρωτήστε στο κατάστημα από όπου αγοράσατε το προϊόν. Επίσης για οποιαδήποτε απορία έχετε μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους συνεργάτες μας στο wearhouse.gr όπου θα σας λύσουμε όλες σας τις απορίες σχετικά με τον καθαρισμό των παπουτσιών όπως και με την σωστή συντήρηση.