All Star: Tα sneakers που έκαναν cool τα "φρικιά" αλλά και τα "φυτά"...

 

 

Η Converse (Official Converse Website) ιδρύθηκε το 1908 στο Μάλντεν της Μασαχουσέτης από τον Marquis Mills Converse και μέχρι το 1910 είχε καταφέρει να παράγει και να διαθέτει στην αγορά ημερησίως 4000 ζευγάρια παπουτσιών με σόλα από ανθεκρικό καουτσούκ (Δείτε την συλλογή μας σε ανδρικά και γυναικεία sneakers). Ο Marquis όμως περί το 1915 αποφάσισε να συστήσει το προϊόν του στον χώρο του αθλητισμού δημιουργώντας παπούτσια τέννις ενώ το 1917 άρχισε την παραγωγή αθλητικών παπουτσιών για μπάσκετ χωρίς ακόμα να γνωρίζει πως αυτή η κίνηση θα ήταν ορόσημο για την εταιρεία του.

 

 

converse all star sneakers greece

 

 

 

Το 1921 συνέβη κάτι απρόσμενο. Ένας μπασκετμπολίστας με το όνομα Charles Chuck Taylor, παραπονέθηκε στην Converse για τα παπούτσια, καθώς λόγω της καουτσούκ σόλας προκλήθηκαν πόνοι κι ενοχλήσεις στα πόδια του. Ο Marquis αποφάσισε να διορθώσει αυτές τις αστοχίες και να κατασκευάσει ένα νέο είδος σόλας με βασικό υλικό το καουτσούκ. Ο βασικός του στόχος ήταν το άνετο πάτημα και η μεγαλύτερη άνεση αφού τα παπούτσια προορίζονταν για το άθλημα του μπάσκετ. Επιπλεόν, προσέφερε εργασία στον Taylor, αναθέτοντάς του να αναλάβει την προώθηση και το marketing των All Star στις ΗΠΑ, και κάπως έτσι ο κόσμος γνώρισε τα εμβληματικά Chuck Taylors (Βρείτε εδώ την συλλογή μας) ή αλλίως Chuckies sneakers, ακολουθώντας η πρώτη επίσημη συνεργασία με επαγγελματική ομάδα μπάσκετ, αυτής των New York Renaissance, που τύγχανε να είναι και η πρώτη επαγγελματική ομάδα μπάσκετ Αφροαμερικανών.

 

 

 

converse all star sneakers greece

 

 

 

 

 

Η Converse και η συνεργασίας της με τον Αμερικάνικο στρατό

 

 

 

Κατά την διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Converse εξόπλισε τον Αμερικάνικο Στρατό με είδη ένδυσης και υπόδησης καταφέρνοντας να φτάσει στο απόγειο της δόξας της στο μεσοδιάστημα της δεκαετίας 1950 - 1960. Η καμπή ξεκίνησε το 1970, όταν η εταιρεία έχασε το μονοπώλιο στο κομμάτι της αθλητικής υπόδησης από τις ανερχόμενες Adidas (Δείτε τα διαθέσιμα προϊόντα Adidas), Nike, Puma (Δείτε τα προϊόντα της Puma), Reebok (Νέα συλλογή Reebok) με τελειωτικό χτύπημα την άρση του συμβολαίου της με το NBA. Η τελεσίδικη απόφαση της πτώχευσης πάρθηκε το 2001, όμως το 2003 η Nike εξαγόρασε την Converse για 350 εκατομμύρια δολλάρια και η νέα διοίκηση κατάφερε μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να την οδηγήσει απο το #16 των μεγαλύτερων εταιρειών αθλητικών ειδών στο #7 της κατάταξης αυτής. Σήμερα η Converse έχει μπει δυναμικά στο παιχνίδι του casual wear όχι μόνο διατηρώντας τα κλασσικά κι εμβληματικά της σχέδια, αλλά δημιουργώντας τάσεις και λανσάροντας μοναδικές συλλογές.

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

Τι είναι αυτό όμως που ξεχώρισε την Converse και την έκανε να αναγεννηθεί από τις στάχτες της έχοντας ουσιαστικά μόνο ένα μοντέλο παπουτσιών σε διαφορετικές εκδοχές; Το marketing. Την δεκαετία 20-30 που η εταιρεία στράφηκε στο επαγγελματικό μπάσκετ, αυτό δεν ήταν διαδεδομένο όπως σήμερα, και τότε ο Taylor σκέφτηκε σατανικά και αποφάσισε να προωθήσει ένα παρθένο προϊόν στην πιο φιλόδοξη και πιστή κοινωνική ομάδα της εποχής. Στους νέους, εκκολαπτόμενους επαγγελματίες μπασκετμπολίστες. Επισκέφθηκε όλα τα πανεπιστήμια και τα λύκεια της Αμερικής και κατάφερε να εδραιώσει τα All Star ως τα παπούτσια που φόρεσε η επόμενη γενιά επαγγελματίων αθλητών την δεκαετία 30'- 40'. Αυτο που δεν υπολόγισε ήταν πως η αναγνώριση που έλαβαν τα παπούτσια, κατάφερε να τα χρίσουν ως τα επίσημα αθλητικά παπούτσια των Ολυμπιακών Αγώνων για το διάστημα 1936-1968.

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

Μέχρι και οι Ειδικές Δυνάμεις τα επέλεξαν ως τα επίσημα προπονητικά τους παπούτσια. Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως τα All Star μέχρι και τα τέλη του 1960 ήταν σήμα κατατεθέν του κολλεγιακού ντυσίματος, μιας κι είχαν κατακλύσει τα πανεπιστήμια εντός κι εκτός court. Κι αν το 1970 έχασαν εντός γηπέδου λόγω της εξειδίκευσης που παρείχαν οι ανταγωνιστές τους στο κομμάτι της τεχνικής στήριξης και στον έρχομο της αερόσολας, τα All Star συνέχιζαν να κερδίζουν on stage. Γιατί όπως είχε πει και ο marketing manager της εταιρείας όταν αυτή άγγιξε το ναδίρ της, "τα θεωρούσαμε περισσότερο αθλητικά παπούτσια, αλλά στην πραγματικότητα τα Chuck Taylors είναι για φρικιά και φυτά". Αυταπόδεικτη δήλωση καθώς εκτός από τα "φυτά" του Harvard και του Yale, τα Chuckies τιμήθηκαν κι από τα "φρικιά" Ramones, Nirvana, The Strokes, Pink Floyd, Def Leppard, Iron Maiden κι όλη την punk - grunge - alternative rock σκηνή. Αν ήθελες να είσαι όσο cool ήταν κι ο Kurt Cobain, φορούσες All Star.

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

converse all star sneakers greece - wearhouse.gr online fashion store

 

 

 

Εν κατακλείδι η Converse έβγαλε το sneaker από το γήπεδο και το ενσωμάτωσε στο καθημερινό μας ντύσιμο. Κι αυτό δεν το λέω εγώ αλλά το είπε ο Tommy Ramone στο SPIN : " Το 60' και το 70' ήταν ακόμα επαναστατικό να φοράς sneakers έξω από το γυμναστήριο. Το να φοράμε Chuckies ήταν πράξη αντιεξουσιαστική." Κι αυτό είναι super cool.

 

 

 

 

By wearhouse.gr team!!!